Mursi hävdar seger – valresultat i Egypten dröjer

1:47 min

I Egypten har det Muslimska brödraskapets kandidat, Mohamed Mursi, utropat sig till segrare i presidentvalet med 52 procent av rösterna mot 48 procent för motkandidaten Ahmed Shafiq. Men det officiella valresultatet kan dröja i flera dagar och rivalen Ahmed Shafiq har inte erkänt sig besegrad.

Samtidigt överskuggas valet av nya frågetecken kring presidentens makt efter att det styrande militärrådet i går kväll gav sig ännu större makt.

– Jag kommer att vara hela folkets broder och tjänare, försäkrade Mohamed Mursi i sitt segertal strax före gryningen i Kairo, när brödraskapet kommit fram till att Mursi fått 52 procent av rösterna.

Ett par hundra anhängare samlades på Tahrirtorget för att fira att Egypten fått sin förste icke-militäre president.

Men rivalen, flygvapengeneral Ahmed Shafiq, kallade segertalet en patetisk och absurd mediamanipulation och en tv-kanal hävdade att Shafiq leder rösträkningen.

En kommentator sa krasst: Brödraskapet räknar snabbare än staten, de är superorganiserade.

Flera av de unga initiativtagarna till revolten mot Mubarak skrev på Facebook och Twitter: I dag firar jag Shafiqs förlust, men inte Mursis seger.

Det som väntar nu, om siffrorna bekräftas, är en konfrontation mellan Mursi och militärrådet, efter att militärrådet i går kväll gav sig själv större maktbefogenheter i ett tillägg till konstitutionen.

I vad som beskrivs som en mjuk militärkupp upplöstes Egyptens parlament i förra veckan av landets högsta författningsdomstol. Det är ett beslut som brödaskapet inte accepterar, och trots att säkerhetsstyrkor brutit sig in i parlamentarikernas kontor, säger brödraskapet att deras ledamöter kommer att gå till jobbet som vanligt i morgon.

Men militärrådet som styr Egypten har tagit över den lagstiftande makten och fråntagit landets blivande president all kontroll över militären.

Konfrontationen har knappt börjat.