Borg och Löfven försiktigt positiva till valresultat

4:14 min

Om den preliminära prognosen för valresultatet i Grekland står sig är det ett steg mot en minskad osäkerhet, enligt finansminister Anders Borg (M). Det är en första förutsättning för att komma vidare, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

Sveriges finansminister Anders Borg säger att Grekland fortfarande befinner sig i en besvärlig situation.

– De måste omförhandla avtalet med euroländerna och de måste komma tillbaka till någon form av långsiktig stabilitet i ekonomin, så det är en lång väg kvar med svåra utmaningar innan det här är på det torra, säger Anders Borg.

Enligt Anders Borg är det viktigt att man klarar en regeringsbildning som ger ett så brett stöd som möjligt, så att det finns en bred uppbackning för att fullfölja ett programarbete med Internationella valutafonden, IMF, och länderna i eurozonen.

– Den signal som grekerna sänder är att de vill fullfölja, och att de har en regering som kan fullfölja en sanering av ekonomin. Men det här är samtidigt de partierna som tidigare har varit inblandade och som försatt landet i bekymmer. Så det återstår en hel del innan vi är framme vid rätta, säger Anders Borg.

– Naturligvis måste Tyskland och Frankrike och de andra euroländerna nu backa upp Grekland på kort sikt så att man får någon form av stabilitet.

Påverkar det här Sverige på något sätt?

– De direkta effekterna av Grekland är mycket begränsade, och jag tror inte heller att de direkta effekterna på det europeiska banksystemet är så omfattande just nu. Men däremot så har vi en osäkerhet som är kopplad till bland annat Spanien som tyvärr kanske kvarstår.

Euron står starkare efter kvällens resultat tror Anders Borg, men han påpekar att det fortfarande är ett besvärligt läge.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven säger att det fortfarande är osäkert vad som kommer att hända i Grekland.

– Det är en första politisk förutsättning för att komma vidare. Men man ska komma ihåg att det är långt kvar och att det är mycket osäkerhet kring Grekland. De ska få ihop en regeringskoalition, och det är möjligt att de får ihop en sådan som kan fullfölja det som har påbörjats. Men det kommer att fortsätta att vara oroligt i Grekland och det kommer att fortsätta vara diskussioner med euroländerna, IMF och centralbanken, säger han.

Vad betyder det här valresultatet för euron och eurosamarbetet?

– Reaktionerna i Asien i går kväll och i natt verkar positiva på så sätt att euron har stärkts, men det här är långt ifrån klart. Det här är inte räddningen för euron, utan det återstår mycket att göra, säger Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.