Eurokrisen i fokus när G20-mötet inleds i dag

1:41 min

Världens mäktigaste länder, G20-gruppen, inleder i dag sitt möte i Los Cabos i Mexiko. Eurokrisen kommer att stå i centrum för överläggningarna. Inför mötet har redan företagsledare och organisationer mötts och kritiken var hård mot Europas ledare från flera av världens mäktigaste organisationer.

Se upp Europa, era åtgärder har mer förvirrat än lugnat finansmarknaderna, var budskapet i går här i Los Cabos från flera mäktiga ledare för stora tunga organisationer.

Världsbankens chef Robert Zoellick menade till exempel att stödet till spanska banker på 100 miljarder euro häromveckan var bortkastade och ett exempel på hur Europa har misslyckas.

– Det ger ett intryck av att de bara lappar ihop saker dag för dag, sa Robert Zoellick.

Marknadsaktörer kan hantera kända risker, men osäkerhet gör dem nervösa, sa han. Alla dessa olika räddningsmekanismer och fonder förvirrar.

Också OECD:s, industrivärldens samarbetsorganisations chef, Angel Gurria, uttryckte kritik.

– De borde ha tänkt på banksystemet när de introducerade euron, sa OECD-chefen.

Med facit i hand är det förstås lätt att peka på Europas svagheter, men slutsatsen från panelen i går var att nu brådskar det.

Världsbankschefen talade om ett absolut kritiskt ögonblick, a tipping point, som andra kanske skulle säga.

– Vi väntar på att Europa nu talar om för oss vad de tänker göra, sa han, medan OECD-chefen manade Europa att använda Europeiska centralbankens krafter.

Frankrikes president Hollande står nu stark efter gårdagens val och driver sin idé om en tillväxtpakt, men Tysklands Angela Merkel sitter på pengarna.

Det kommer att bli mycket tuffa toner här, säger en fransk journalist, men det är ju begripligt att Tyskland vill få mer makt i utbyte för att stödja andra.