Glädje på Asiens börser efter grekiskt valresultat

1:08 min

Efter att det nu står klart att det blir konservativa och eurovänliga Ny Demokrati som segrade i gårdagens val i Grekland har börserna i Asien reagerat med att öppna uppåt i dag.

Japans Nikkei-index och Sydkoreas Kospi-index steg båda med cirka 2 procent, och euron stärktes med 1 procent gentemot dollarn.

Den grekiska valutgången har varit noga bevakad, inte bara av europeiska politiker, utan även av investerare runt om i världen.

De första marknadsreaktionerna på det grekiska valresultatet är positiva. Från Tokyo till Sidney har börserna inlett dagen med att stiga.

Valsegrarna i Grekland, partiet Ny Demokrati, har ställt sig bakom Greklands uppgörelse med EU och den Internationella valutafonden, IMF.

Uppgörelsen innebär att Grekland måste genomföra hårda åtstramningar för att få del av stödpengar för att rädda landets ekonomi. Utan de här stödpengarna kommer Grekland med all sannolikhet vara tvunget att på ett eller annat sätt överge euron som valuta.

Hade Ny Demokrati inte vunnit valet, hade uppgörelsen förmodligen varit omöjlig att rädda.

Det återstår givetvis att se om Grekland kommer kunna stanna inom eurosamarbetet eller inte. Men för tillfället ser det lite ljusare ut än vad det gjorde i går.

Marknaderna i Asien har alltså än så länge reagerat positivt.