Borås

"Här är man ute på mycket hal is" Kritik mot flytt av äldreboende

1:35 min

Ett trettiotal dementa berörs när äldreboendet på Bodagatan 30 i Borås flyttas till Kypegläntan. Även personalen byts ut, men detta kan skada de boendes hälsa allvarligt, menar kritiker.

Ett trettiotal dementa berörs när äldreboendet på Bodagatan 30 i september flyttar till Kypegläntan. På senare tid har flera förändringar av äldrevården i Borås aviserats, vilket har fått många anhöriga att reagera med oro.

Inger Krefors, områdeschef för vård och omsorgsboende i stadsdel Öster, där Bodagatan 30 ligger, menar att flytten är både nödvändig och positiv för de gamla.

– Lokalerna är utdömda av Arbetsmiljöverket. Det är inte fullvärdiga lägenheter, det finns inte toalett och dusch i varje lägenhet, säger Inger Krefors.

Men för de gamla så innebär flytten från Bodagatan till Kypegården inte bara ett miljöbyte. I samma veva kommer man också att slås ihop med två andra demensboenden, och såväl boende som personal kommer nu att spridas ut i nya grupper. Och så många förändringar på samma gång kan vara problematiskt när det handlar om dementa, det menar Monika Golcher, legitimerad sjukgymnast som under många år arbetat med dementa.

– De dementa blir väldigt förvirrade, det vet alla om, säger Monika Golcher. Många gånger sluter man sig i sin egen sfär. Det finns folk som har dött på kuppen.

"Man slipper gamla samarbetsproblem"
Områdeschef Inger Krefors ser tvärtom en poäng med att skapa nya grupper av personal och boende i samband med flytten.

– Tanken är en nystart, att man inte flyttar in gamla arbetsgrupper i en ny enhet, säger hon. Ofta finns det gamla problem, till exempel personal som inte arbetar så bra tillsammans. Då är det väl en jättebra möjlighet att blanda upp personalgrupperna lite.

Anna Grimmestrand är enhetschef på Bodagatan 30. Hon håller med om att det funnits vissa arbetsmiljöproblem på boendet, som man nu hoppas kunna lösa med nya arbetslag.

Men sjukgymnasten Monika Golcher tycker inte att man kan gå så snabbt fram med en förändring när det handlar om dementa.

– Det måste vara kontinuitet, det får inte vara dubbel förändring, säger hon. Gör man det är man ute på mycket hal is, och det mår människor med demens mycket dåligt av.