EU-parlamentariker: Många frågor kvar efter valet

1:21 min

Efter gårdagens val i Grekland går åsikterna i EU-parlamentet isär om valresultatet. Olle Schmidt, företrädare för Folkpartiet, tycker att valresultatet är ett steg i rätt riktning för att kunna fortsätta förhandlingarna om euron.

– Det var ett viktigt val, som lugnar situationen just nu, men det är klart att mycket återstår. Tittar man på valresultatet i sin helhet är det en stark majoritet för att Grekland stannar i euron och Europa, säger Olle Schmidt.

Den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Marita Ulvskog, som är EU- och eurokritiker, håller inte helt med. Hon menar att så länge regeringsbildningen inte är klar finns det många frågetecken.

– Det är en regering som inte har det mandat som krävs för att göra en del av de väldigt besvärliga saker som den här regeringen måste göra.

Att förlänga Greklands återbetalningstid på lånen är en åtgärd som Marita Ulvskog inte tror räcker för att rädda euron.

Olle Schmidt däremot tycker att det är nödvändigt att Grekland får lättnader och ser som ett av de många steg som behöver tas i de fortsatta förhandlingarna om euron.

– Jag tror att från EU:s sida behöver man också se att Grekland behöver en stabilare regering som har legitimitet och förtroende och då måste EU kunna agera. EU handlar om att lösa kriser och detta är en akut kris. Då handlar det om att förhandla och vara öppen för argument, säger Olle Schmidt, företrädare för Folkpartiet i EU-parlamentet.