Metalldetektor - egentligen olaglig leksak

2:32 min

Runt om i landets leksaksbutiker säljs nu en metalldetektor för barn. En leksak som kan anses vara tveksam, eftersom metalldetektorer är förbjudna att använda, utan tillstånd från länsstyrelsen.

- Lagen gör faktiskt ingen skillnad på barn och vuxna, säger Marie-Louise Hellqvist, på länsstyrelsen i Visby, som tycker att det är en olämplig leksak.

Bland de tips på lekar som medföljer detektorn föreslås att "leka flygplatskontrollant" med metallsaker i kläderna eller arkeolog.

På en hylla i en leksaksbutik i Visby finns ett helt sortiment med en sorts "vetenskapligt tema". Det stora lek-och spelföretaget Alga har tagit fram en "sciense-serie" med kemilådor och teleskop, bland annat, och det är i den sviten som en metalldetektor tagit sig in.

I produktbeskrivningen presenteras detektor på barnnivå så här: "Är du en riktig sakletare? Med metalldetektorn kan du gå på spännande upptäcksfärder och hitta borttappade saker eller nya spännande föremål. Leta i sanden, i trädgården eller inomhus. Detektorn är enkel att använda och har ett ställbart handtag. När den känner av metall ger den ifrån sig en tydlig signal."

Bland de tips på lekar som medföljer detektorn föreslås att "leka flygplatskontrollant" med metallsaker i kläderna eller arkeolog.

I leksaksbutiken i Visby har inte säljaren Magnus Christiansson reagerat på att leksaken skulle kunna vara olaglig. När han kontaktar BRIO har ingen hört talas om att metalldetektorer kan vara olagliga.

För vuxna gäller i alla fall att metalldetektoranvändning kräver tillstånd av länsstyrelsen - och i synnerhet på Gotland finns det ju negativa erfarenheter av skattplundring utförd med just detektor.

Marie-Louise Hellqvist, på länsstyrelsen i Visby, testar detektorn på mynt som Radio Gotland gömt i sanden. Hennes synpunkter summerar hon så här:
- Metalldetektorer är egentligen förbjudna att använda enligt kulturminneslagen, utan tillstånd från länsstyrelsen, och lagen ger inget undantag för leksaker. Men som skattplundringsinstrument är den detektor vi provar inte särskilt effektiv. Då måste det röra sig om en riktigt stor skatt, ytligt belägen. Men Marie-Louise Hellqvist står fast vid att det är dumt att introducera skattjakt med metalldetektor för femåringar.