STOCKHOLM

Efter vargattacken: "Det skulle inte hända på Skansen"

1:09 min

Igår blev en djurskötare på Kolmården attackerad och dödad av en flock vargar. På Skansen i Stockholm tror man inte att något liknande skulle kunna hända.

Det menar Tomas Frisk, chef för zoologiska avdelningen på Skansen.

– Just den här typen av olycka är väldigt osannolik att det skulle hända hos oss då vi håller vargar på ett lite annorlunda sätt än vad de gör på Kolmården, säger Tomas Frisk.

Så vad är skillnaden mellan Skansen och Kolmården?
– Vi försöker hålla våra vargar så naturligt som möjligt och vi låter dem leva i par och försöka få valpar själv. Vi är inne och stör dem så lite som möjligt. Medan Kolmården tar hand om sina valpar väldigt tidigt för att göra dem vana vid människor. Och sen har man dem och tar in folk till dem på ett annat sätt än vad vi gör. 

Hur gör ni, går ni överhuvudtaget in till vargarna då?
– Vi måste ju in till dem för att sköta dem, men då går vi alltid in två stycken. De som sköter vargarna går in till vargarna, och inga andra.

Vilka lärdomar kan man dra av en sån här olycka?
– Det kanske är lite för tidigt men jag vill i alla fall veta mer vad som har hänt innan jag drar några lärdomar. Att otäcka saker kan hända med djur, det visste vi ju redan men man blir påmind om detta.