"Inga planer på att avliva vargarna"

Under förmiddagen höll Kolmårdens djurpark presskonferens med anledning av olyckan i går, då en djurskötare dödades av flocken i varghägnet.

– Det känns ofattbart och otroligt det som hänt, säger Mats Höggren zoologisk chef på Kolmårdens djurpark.

– Vi förväntar oss en medicinsk utredning, där man förhoppningsvis ser något. Hon förolyckades i varghägnet, det är vad vi vet. Om det kopplas till någon annan händelse är inget vi vet nu.

Djurskötaren var enligt honom mycket erfaren.

På frågan vad som händer med vargarna svarar han:

– Det finns några liknande händelser historiskt i Sverige, men inga exempel på att djuret avlivats i efterhand. Vi har stängt hägnet nu, men det finns inga praktiska problem med vargarna nu. De kommer inte att ha den roll de haft tidigare, de här vargarna. Bortsett från det har vi ingen anledning nu att fatta beslut om vargarnas framtid nu.

Under presskonferensen framkom det att det inte fann några tecken på att vargflocken var ur balans.

– Tidigare när vi har haft mindre incidenter har vi sett beteenden hos vargarna som kommit smygandes. Men här hade vi inga tecken att ta fasta på, säger en representant för djurparkens ledning.

Det finns ingen kameraövervakning vid hägnet och händelsen ska bland annat utredas via medicinsk undersökning, samt polisens tekniska undersökning.

I nuläget finns inga planer på att avliva vargarna i hägnet, enligt Mats Högberg.

– Vi kommer inte att fatta några beslut om detta i det korta perspektivet, säger han.

När besöksgrupper har fått komma in till vargarna är det alltid två personal som är med, en för att ta hand om vargarna och en som har ansvar för gästerna, enligt Mats Höggren.

I de flesta djurparker har man regeln att alltid vara två skötare när man går in i ett varghägn. Detta gäller för skötarna både på Borås djurpark och på Skansen i Stockholm.

– Vi är alltid två av säkerhetsskäl. Vargar är kraftfulla rovdjur, säger Bo Kjellson, vd för Borås djurpark och vice ordförande i Svenska djurparksföreningen.

Men han påpekar att vargarna i Borås aldrig umgås med besökare som vissa av vargarna i Kolmården. De senare är uppfödda med nappflaska av speciella skötare för att de ska bli socialiserade och vana vid människor.

– Man föder upp dem när de är små valpar. Det förekommer i flera länder just för att man ska kunna ha speciella vargguidningar med besökare, säger han.

Ekot/TT