Militärrådet lämnar över makten med förbehåll

2:31 min

Egyptens styrande militärråd lovade igårkväll att formellt överlämna makten till landets nyvalde president senast vid månadsskiftet. Men vem det blir är ännu oklart, och dessutom har militären givit sig själv rätten att både stifta lagar och utforma den nya författningen.

På måndagen utropade Muslimska brödraskapet sin kandidat Muhammad Mursi till segrare, samtidigt deklarerade Ahmed Shafiqs läger att denne har vunnit valet. Det officiella valresultatet kommer tidigast under tisdagen.

Inget officiellt resultat har alltså tillkännagivits, men valkommissionen har anonymt bekräftat att de siffror som Muslimska brödraskapet tidigare har presenterat – och som alltså ger Mursi segern med 52 procent av rösterna – stämmer. Men militärens kandidat, Shafiq, hävdar å sin sida att han leder stort i valet. På Tahrirtorget i Kairo samlades Mursis anhängare redan tidigt på måndagen för att fira.

– Majoriteten har vunnit bär ditt huvud högt, du är egyptier, ropar något hundratal personer som samlats för att fira Mohamed Mursis seger i helgens presidentval. Ett slagord som också hördes under revolutionen.

Hans anhängare på Tahrirtorget ropar också "ner med militärstyret". För det är en seger som överskuggas av att militären har utökat sina befogenheter, så sent som i går kväll.

Och det finns de som nu kallar Egypten för en fullfjädrad militärdiktatur. Den nye presidenten kommer inte att ha särskilt mycket makt.

– För första gången i mitt liv har jag nu en president som jag själv har valt, är känslan bland dem som firar på torget.

Men det finns samtidigt många som sett presidentvalet som ett val mellan pest eller kolera, och som röstat på någon av kandidaterna samtidigt som de hållit för näsan.