LIDINGÖ

Lidingöpolitiker anklagas för mörkning av vägbygge

1:33 min

Den borgerliga majoriteten försöker mörka planerna på ett vägbygge norr om lidingöbanan och en förtätning av kulturområdet Kottla gård. Det hävdar Lidingöpartiet, inför att de borgerliga väntas klubba igenom den nya översiktsplanen i kommunfullmäktige i kväll.

Inger Damberg sitter i fullmäktige för Lidingöpartiet. Hon är upprörs över att de här planerna inte visades inte i den utställning som lidingöborna tidigare fått se och ta ställning till:

– Det som vi upprörs över det är att man nu efter utställningen planerat in den här himla vägen som det varit så mycket protester mot.  

Det som har fått lidingöpartiet att gå i taket är den översiktsplan som den borgerliga majoriteten tänkt klubba igenom i  kväll. Där öppnar man bland annat för vägbyggen norr om lidingöbanan och en förtätning av det 250 år gamla kulturområdet vid Kottla gård genom att tillåta villa bebyggelse där.

De här planerna fanns inte med i utställningen tidigare då lidingöborna gavs möjlighet att kunna ha åsikter om framtidsplanerna för kommunen:

– Jag tycker nästan att det är att mörka litegrann. En så viktig sak, det är brist på respekt för människor säger Inger Damberg.

Men att det här skulle vara ett försök att föra lidingöborna bakom ljuset håller inte moderata kommunstyrelseordföranden Paul Lindqvist med om - visst, det här fanns inte med vid utställningen, säger han, men och andra sidan är det alltid så att man tar in åsikter och sedan reviderar planerna.

– Vi har stor respekt för de som inte vill ha vägen men det finns också de som vill ha den där, säger Paul Lindqvist.

Så du känner inte att du har mörkat någonting?

– Nej absolut inte.

Ylva Bogegård
ylva.bogegard@sverigesradio.se