Följa kostråden kan ge längre liv – men få gör det

1:28 min

Den som följer Livsmedelsverkets kostråd kan leva längre. Det visar en studie publicerad vid Lunds universitet. Ändå är det få som följer kostråden.

Ät mycket frukt och grönt, fullkorn i bröd och pasta och fisk flera gånger i veckan. Det är några av de matvanor livsmedelsverket rekommenderar för ett hälsosamt liv. Och enligt en ny studie publicerad vid Lunds universitet har den som följer råden större chans att leva längre.

I undersökningen har forskarna följt 17 000 Malmöbor i åldrarna 44-73 år under en 14-årsperiod. Och resultatet visar att de som följer Livmedelsverkets rekommendationer löper mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Störst är skillnaden hos männen, där risken att dö i hjärt- och kärlsjukdom minskade med 41 procent när de åt enligt Livsmedelverkets råd.

Elisabet Wirfält nutritionsepidemiolog vid Lunds universitet är en av forskarna bakom studien. Hon är inte förvånad över resultatet, men konstaterar att det ändå är få som följer kostråden fullt ut.

– Vi lever i ett samhälle där det finns allehanda livsmedelsprodukter som innehåller både socker och fett, till exempel så kallad "junk food". Och det finns många starka krafter i samhället som vill att vi ska konsumera de här produkterna. Och även om det finns mycket frukt och grönt är det svårt att välja rätt när vi lever i ett samhälle med mycket frestelser.