
Saliu kom till Stockholm för jobb – blev hemlös
Många av Stockholms allt fler utländska hemlösa har aldrig varit hemlösa innan de kom hit. En av dem är Saliu Camara som kommer från Ghana.
Saliu Camara berättar att han aldrig tidigare i sitt liv har lev så som han gör här i Stockholm. I natt har han sovit ute, på stationen.
Hur många de utländska hemlösa i Stockholm är vet ingen, för när hemlösa räknas så är det bara svenska hemlösa. Socialstyrelsen ska försöka räkna även de utländska hemlösa, men det kommer inte vara klar förrän i april nästa år.
De här människorna har inte rätt till socialtjänst eller stadens härbärgen om de inte lyckas få jobb.
Saliu Camara har i många år arbetat i Spanien, där han har uppehållstillstånd, för att försörja sin familj i Ghana. Men i och med finanskrisen så blev han arbetslös o eftersom EU har fri rörlighet så flyttade han hit till Sverige.
Han besöker i dag dagverksamheten Crossroads på Kungsholmen, som ger stöd och mat åt EU-medborgare som söker jobb här i Stockholm.
Liksom Saliu Camara hamnar många av dom för första gången i hemlöshet, berättar Arto Moksunen som är verksamhetschef:
– De kommer hit och söker jobb, hittar inget och hamnar i hemlöshet i Stockholm. Bara åtta procent av våra besökare har varit hemlösa i sina hemländer. Det betyder att 92 procent har hem och barn och arbetsliv och är helt vanliga människor innan de kommer hit.
På Crossroads finns ett rum med fåtöljer där än så länge en man sitter och sover, men det kommer bli fler efter frukosten som serveras här nu:
– Här har vi den stora loungen. För många är det här den enda vilan de får i Stockholm, eftersom de inte är berättigade till hjälp från kommun och stat, säger Arto Moksunen.
Fakta: Uppehållsrätt och personnummer
Uppehållsrätt är den rätt EU-medborgare har att uppehålla sig i ett annat EU-land för att arbeta, studera eller annat. Om man ska stanna i Sverige mer än 3 månader ska man registrera sig hos Migrationsverket. En förutsättning för att kunna registrera uppehållsrätt är att man har ett arbete eller kan visa att man kan försörja sig på annat sätt. Svenskt personnummer får man när man folkbokför sig hos Skatteverket. Man ska folkbokföra sig om man ska vistas i Sverige i minst 1 år. Man folkbokför sig på den adress där man bor.
Källa: Crossroads (Information och stöd för utländska EU-migranter).
Johanna Sjöqvist
P4 Radio Stockholm