Skattplundrare får skärpta fängelsestraff

1:10 min

Svea hovrätt skärper fängelsestraffen för de tre män som Gotlands tingsrätt dömde för grovt fornminnesbrott, för att de grävt upp ett medeltida krucifix och tusentals silvermynt vid boplatser i Alva, Gerum och Othem.

Den man som dömdes till ett års fängelse får sitt straff förlängt till ett och ett halvt års fängelse.

De två män som dömdes till 10 månaders fängelse får sina straff förlängda till ett år och två månaders fängelse.

Dessutom ska männen lämna tillbaka en del av de silvermynt som de efter tingsrättens dom fick behålla. Det gäller vikingatida mynt från Danmark och England.

Kicki Scheller, enhetschef på Länsstyrelsen säger i en kommentar till domen att hon är nöjd.

- Det är viktigt att domen faktiskt signalerar att det blir kännbara konsekvenser om man gräver upp och plundrar vårt kulturarv, säger Kicki Scheller och tilllägger att domen gick helt i linje med länsstyrelsens önskemål.

Länsstyrelsen överklagade tingsrättsdomen för att myndigheten hade ett skadeståndskrav på de åtalade på undersökningskostnader i samband med utredningen. Staten krävde också att de åtalade inte skulle få behålla mynt/fynd i den omfattning som tingsrätten hade bedömt.

- Domen visar att det lönar sig för staten att anmäla och driva en process när brott misstänks, säger Kicki Scheller och tror att domen med stor sannolikhet kommer att få nationell betydelse på synen av skattplundring och statens roll.

Nu ska Länsstyrelsen och ombudet advokat Jan-Mikael Bexhed titta närmare på hovrättens dom och analysera vilka konsekvenser den kan få för kommande arbete.

Sammanlagt döms männen att betala omkring 170.000 kronor i skadestånd till staten för utgrävningsarbetet, vilket var den summa som länsstyrelsen begärde.