Nytt, fräscht häng för Järbos ungdomar

1:48 min

I dag invigdes Järbos nya ungdomsgård. Detta firades med gräddtårta för allmänheten. Men gården fick dessutom en gåva om 200 000 kronor från hisstillverkaren Cibes i Järbo.

– Många av våra anställda bor kvar här, jag bor själv kvar här och vi vill att den här bydgen ska blomma. Att våra ungdomar ska få en bra möjlighet att utvecklas på ett positivt sätt genom ungdomsgården, säger Dan Dannberg, marknadsdirektör vid Cibes. 

Det är förberedelser på ungdomsgården, i Järbo, som pågår för fullt inför eftermiddagens stora mottagning.

– Det blir tårtkalas, vi har hållt på att baka och det står gräddtårtor i kylen som ska fixas nu. Vi har gått ut till allmänheten att det bara är att komma hit och fika, säger Maria Johansson, fritidsledare.

Pyssel och musik
Det säger Maria Johansson som är fritidsledare på nyrenoverade Järbo ungdomsgård. Längs med väggarna står det datorer, det finns en fikahörna, biljardbord och lite längre in Folkets hus så finns den gamla scenen och dansgolvet kvar.

– Jag brukar pyssla, vara med kompisar, spela pingis lyssna på musik. Jag brukar vara uppe på scenen, säger Sanna Nyström som är en av ungdomarna som brukar besöka ungdomsgården i Järbo.

Och ungdomsgården fyller en stor funktion det säger både Maria Johansson som är fritidsledare och Sara Boström.

– Jag tycker att det är jätteviktigt med en ungdomsgård för våra ungdomar bara. De ska ha en trygghet att kunna gå någonstans och veta att vi finns där, Maria Johansson.

Satsa på ungdomsgårdar
Men tillbaka till det framgångsrika företaget Cibes som är mitt i flyttbetstyren inför sin flytt till Gävle, företaget har växt ur sina lokaler i Järbo. Dan Dannberg sitter med sin Liverpol-mugg framför sig och har en bild på fotbollslaget på sin datorskärm - jag frågar honom varför man valt att satsa pengar på en ungdomsgård istället för ett idrottslag som företag normalt brukar sponsra.

– Vi tycker att det är ett behjärtansvärt syfte. Vi skulle vilja utmana eller uppmana andra företag att göra liknande satsningar på ungdomsgårdar, säger Dan Dannberg.