fotbolls-em 2012

Zlatans drömmål ledde till seger

2:09 min

Sverige vann den för Sverige betydelselösa matchen mot Frankrike med 2-0 efter mål av Zlatan Ibrahimovic och Sebastian Larsson.

Sverige hade inget att spela för i den sista omgången i grupp D. Det hade däremot motståndarna Frankrike, som för att vara helt säker på att nå kvartsfinal behövde en poäng. Ett Frankrike som inte hade tappat poäng på 23 matcher.

Det var däremot inte något som syntes i den första halvleken som var relativt händelsefattig. Spelet var ganska jämnt och det var Sverige som hade de farligaste målchanserna, bland annat genom ett friläge av Ola Toivonen som sköt i stolpen.

Det var andra halvlek som var matchens stora underhållning. Tio minuter in i halvleken smäller Zlatan Ibrahimovic till. Efter att Sebastian Larssons inlägg från högerkanten drar han in ett stenhårt volleyskott vid den vänstra stolproten.

– Det är så perfekt, ett underbart mål! Ett bra inlägg av Sebastian Larsson och perfekt timing av Zlatan. säger Radiosportens expert Ralf Edström.

Och det var inte slut där. Sverige tycktes kunna slappna av i sitt spel och spelade ett säkert försvarsspel, där de täckte av ytorna bra.

Christian "Chippen" Wilhelmsson som byttes in i halvtid skapade mycket offensivt och han var också inblandad i det sista målet. Han slog inlägget från höger som Samuel Holmén fick en träff på, som gick studsande i ribban. Returen drog sedan Sebastian Larsson rakt upp i nättaket, och där punkterades matchen.

Trots att Frankrike förlorade med 2-0 mot Sverige gick de ändå vidare till kvartsfinal efter att England vunnit sin match mot Ukraina med 1-0. Frankrike tvåa i gruppen efter gruppsegrarna England.

Frankrike möter Spanien i kvartsfinalen på lördag.

Sofia Forell
sofia.forell@sverigesradio.se