Ledare hoppfulla efter G20-mötet

2:18 min

Toppmötet mellan världens mäktigaste ledare, G20 mötet, avslutades i natt i Mexiko med ordet tillväxt som ledord framöver. Eurokrisen dominerade samtalen och alla var ense om att problemen inte lösts men Storbritanniens premiärminister David Cameron sade att mötet ingett hopp.

– Jag tror att detta möte satte stopp för att vissa hot mot världsekonomin växer, sade David Cameron och han var inte den ende som ville skicka en signal om att detta G20-möte varit fruktbart.

– Diskussionerna har varit livliga, sade den franske presidenten Hollande på sin pressbriefing i natt. Han var nöjd med att hans politiska linje om tillväxt för att lösa krisen har fått fäste. Det finns en samsyn om att tillväxt behövs inte bara för att skapa jobb utan också för att nå sparmål, menade Hollande.

Grekland oroar men också Spaniens ohållbara räntesits på sina lån är nu i fokus för Europaledarna. Tysklands Angela Merkel och USA:s president Barack Obama möttes separat kring detta och deras samtal kretsade till en stor del kring Spanien och Italien.

En rad tekniska mekanismer för att bistå skuldtyngda euroländer har varit uppe i samtal, som att ett euroland som sköter sig och genomför besparingar ska kunna premieras och få låna till gynnsammare villkor än andra. Italien har framfört idén och vill gärna bli föremål för denna belöning. Idén ska diskuteras i Rom på fredag i ett möte mellan Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien.

Arbetet mot korruption, för stabilare matpriser och mot protektionism kom i skymundan för det nu mycket allvarliga läget för valutamarknaderna och det finansiella systemet. Europa rör sig mot mer integration,  men även om de övriga G20-länderna här fick Europa att känna sig ännu mer pressat än tidigare att agera snabbare, så går integrationen långsamt.

Flera underströk att samtalen kring Syrien-konflikten tog ett steg framåt. Den brittiske premiärministern David Cameron sade att det är välkommet att höra att Rysslands president Putin nu uttryckligen säger att han inte är låst vid att Bashar al-Assad ska sitta kvar i Syrien.