Stort resesug inför midsommar

En av årets värsta reshelger stundar. Glada midsommarfirare flyr storstäderna och ger sig ut i biltrafiken. Men håll huvudet kallt och var på alerten. Planerar du i stället att ta tåget till lantstället så är det hög tid att boka biljett.

– Tågbiljetterna till de populära avgångarna börjar att ta slut och trycket stiger nu för varje timme, säger Ulf Wallin, biträdande presschef på SJ.

SJ kör för full kapacitet under midsommardagarna och har även satt in extra avgångar. Trycket på biljetter är som allra störst till torsdagen och söndagen efter midsommardagen, då många återvänder hem efter firandet. Sträckorna Stockholm – Skåne samt Stockholm – Jämtland är mest efterfrågade. Göteborg, Sundsvall och Siljansområdet i Dalarna är också populära resmål.

– En del tåg går att förlänga så att de sväljer fler resenärer. Detta görs med tågsätten till och från framför allt Jämtland och Skåne, säger Ulf Wallin på SJ.

På onsdagsförmiddagen kostade en vuxenbiljett som minst 600 kr för en avgång på torsdagen på sträckan Stockholm – Göteborg.

SJ beräknar att 130 000 personer kommer att resa med tåg varje dag under midsommarhelgen. En normal torsdag väljer 70 000 tåget. Extrainsatt personal och möjlighet att sätta in bussersättning om något oförutsett skulle inträffa, ska minimera risken för att resenärer inte når sin slutdestination i tid.

– Vädret ser ju ut att bli någorlunda fint och banorna är bra, säger Ulf Wallin på SJ.

Han tipsar resenärer att vara ute i god tid innan avgång.

– Man ska tänka på att det kommer att vara många ovana resenärer ute som dessutom har mycket bagage. Var på alerten, säger Ulf Wallin på SJ.

Sedan många år tillbaka har i genomsnitt sju personer omkommit under midsommardagarna och 300 skadats. Det visar statistik från Trafikverket. Vid fint väder vill många komma iväg tidigt till sina lantställen.

– Försökt att hålla huvudet kallt om du måste ut i trafiken. Stressa inte utan finn dig i att följa karavanen, säger Peter Behrman, presskommunikatör på Trafikverket.

Enligt Trafikverket finns en förhöjd risk för olyckor under i stort sett hela helgen. Trafiken brukar vara som mest tät ut mot kusterna, i Dalarna, ner mot Kalmar och i Stockholmsområdet. I år bör man räkna med en något längre restid på grund av vägarbeten.

– Ta det lugnt i trafiken på söndagen som är den stora hemresedagen. Tidsvinningen är mycket liten av att köra fortare än hastighetsbegränsningen, säger Peter Behrman, på Trafikverket.