Pussy Riot gjorde stödspelning i Prag

Ryska punkrockbandet Pussy Riot dök upp på en oannonserad konsert i Prag på tisdag. Spelningen var ett stöd för de tre bandmedlemmar som som sitter i häktade efter en protestsång mot Vladimir Putin i Moskvas domkyrka. Det skriver Reuters idag.

Två medlemmar av det kvinnliga musikkollektivet dök på tisdagen oväntat upp på en balkong på Wenceslastorget i Prag klädda i bandets kännetecknande färgglada balaclavas med en stor röd banderoll där det stod "Free Pussy Riot".

Pussy Riot är en del av en proteströrelse mot Putins 12-åriga styre som under sin storhetstid inkluderade 100,000 personer som demonstrerade på Moskvas gator. De protesterade också mot den katolska kyrkan inblandning i den ryska politiken.

Uppträdandet i Prag var en hyllning till de bandmedlemmar som väntar på ett beslut i den ryska domstolen om de ska sitta häktade i två månader till. 

De fängslade kvinnornas försvarsadvokater har lämnat in ett överklagande mot deras frihetsberövande till europeiska domstolen för mänskliga rättigheter. Bandmedlemmarna riskerar upp till sju års fängelse för spelningen Frälsarkatedralen i Moskvas den 21 februari där de bland annat vände sig till jungfru Maria och bad henne att "kasta ut Putin." 

Frihetsberövandet av kvinnorna, två av dem har småbarn, har skapat stora protester bland mänskliga rättighetsgrupper som menar att deras  arrestering är helt omotiverad. 

Amnesty International har krävt att de tre medlemmarna släpps men en domstolsutfrågning i april förlängde deras tid i häktet.

Jonatan Järbel