"Assange inte rädd för rättegången i Sverige"

2:19 min

Wikileaksgrundaren Julian Assange, som skulle överlämnas till Sverige där han är misstänkt för bland annat våldtäkt, befinner sig fortfarande på Ecuadors ambassad i London där han sökt politisk asyl. Hans svenske Advokat Per E Samuelson besökte Julian Assange tidigare i kväll.

– Han säger att han inte är rädd för rättegången i Sverige och inte för fallet i Sverige, och han hälsade särskilt att han tyckte att åklagaren nu ska åka till London och intervjua honom på den här ambassaden, precis som jag nu har gjort, säger Julian Assanges svenske advokat Per E Samuelson.

Samuelson var redan på plats här i London när Julian Assange vid 18- tiden i går kväll stegade in på Ecuadors ambassad i centrala London och begärde politisk asyl.

Han förberedde överlämningen till Sverige som skulle verkställas inom bara några veckor och säger att han blev lika överraskad som alla andra. Och under eftermiddagen och kvällen i dag har Julian Assange mött sina advokater för att förklara sitt agerande.

– Det huvudsakliga bekymret är att han fått besked om att det finns en allvarlig risk för att han blir utlämnad till USA, och ställd inför rätta där för spioneri eller liknande, där han då riskerar kanske dödsstraff, eller åtminstone ett mycket långt fängelsestraff, säger advokat Per E Samuelson.

Varför är han så rädd för att komma till Sverige - Storbritannien har ju betydligt starkare förbindelser till USA och har lämnat ut folk till USA på betydligt lösare grunder än vad man skulle kunna göra från Sverige?

– Jag tror inte att man ska tolka det här som att han är mer rädd för att bli utlämnad från Sverige än från England, nu har han ju sökt skydd både från Sverige och England om man så vill.

Nu är Julian Assange dessutom efterlyst av brittisk polis och kan gripas om han lämnar ambassaden, eftersom han brutit mot sina borgensåtaganden. Och borgen på omkring 3 miljoner kronor som hans vänner och supportrar betalat är förmodligen förbrukad.

– Han är medveten om det och menar att den politiska förföljelsen som han är utsatt för måste få väga tyngst här. Han är en politisk flykting som söker hjälp av landet Ecuador.

Och stämningen inne på ambassaden beskriver Per E Samuelson som kaotisk.

– Det var lite rörigt, de har upplåtit ett rum tillfälligt åt min klient, så det var lite lätt kaotiskt, men under kontroll.