Halland

Ringhals glömde informera säkerhetsnämnd

1:19 min

Frågorna kring vad som har hänt på Ringhals är många och situationen oroar närboende som under dagen kunnat få information på Varbergs kommuns hemsida.

Men ordföranden för den lokala säkerhetsnämnden på Ringhals fick själv ingen information av kärnkraftverket i går. Han fick i stället informationen via Twitter.

– Jag tycker att Ringhals borde informera mig som ordförande i den lokala säkerhetsnämnden först, säger Jörgen Warborn som också är Varbergs kommunalråd.

Jörgen Warborn hade mycket att göra i morse. Han fick själv kontakta Ringhals och sedan sprida informationen vidare till övriga ledamöter i den lokala säkerhetsnämnden. Därefter lades information ut för Varbergs invånare via kommunens hemsida.

Ringhals kommunikationschef Gösta Larsen kommenterar det inträffade med att man nu ska se över sina informationsrutiner.

Men frågorna kring vad som egentligen har hänt är många. Fyndet, det sprängmedel som i går hittades på Ringhals kärnkraftverk, har skapat viss oro bland närboende. Birgitta Johansson bor i närheten av kärnkraftsanläggningen.

– Man tänkte först att det här är väl inte sant, men det var det. Man blir orolig för vi bor ganska nära. Otäckt, säger hon.

Vid en rutinmässig kontroll av en truck vid Ringhals kärnkraftverk i går hittades ett sprängmedel bakom en brandsläckare. Skyddsnivån är nu höjd till gult för alla kärnkraftverk och polisen står fortfarande utan fynd och motiv.

Efter ett besked från Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, under torsdagseftermiddagen säger polisen att de nu är definitvit säkra på att gårdagens fynd verkligen handlar om sprängmedel. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten så har det aldrig funnits någon explosionsrisk. I övrigt vill polisen inte kommentera ärendet närmare.

– Ja, vi vill inte gå in i detalj på vad sprängämnet innehåller. Vi har fortsatt ingen misstänkt och ärendet pekar i nuläget inte i någon särskild riktning, säger Ingmar Nilja som är presstalesman vid Hallandspolisen.