Snövit lockar 5000

Intresset att jobba i det nordnorska Snövit projektet har formligen exploderat sedan norska Stortinget gav klartecken till gasutvinning i Barents hav.

Antalet intresserade hantverkare, som anmält sig till den norska arbetsförmedlingen, har ökat från 3000 till 5000 på några veckor.

Chefen för arbetsförmedlingen i Hammerfest, Jan Norström, trodde så sent som i november att det skulle vara svårt att locka arbetare så långt norrut, men intresset är överväldigande.

Arbetsförmedlarna i nordnorska Hammerfest har aldrig varit med om något liknande. Hantverkare från Sverige har till och med kört upp till Hammerfest och stigit in på arbetsförmedlingens kontor för att erbjuda sina tjänster.

De första anläggningsarbetena börjar efter påsk. Då behövs 300 man. Det finns på sin höjd 100 personer bland lokalbefolkningen som har rätt kunskaper. Därför måste 200 arbetare importeras till Hammerfest från södra Norge och övriga Norden.

Det stora arbetskraftsbehovet kommer om ett år när själva gasutvinningsanläggningarna ska byggas. Då behövs minst 1200 man.