Laglig marijuana föreslås i Uruguay

I Uruguay har ett lagförslag som tillåter statligt kontrollerad försäljning av marijuana presenterats, rapporterar BBC. Den nya lagen avser att minska inkomsten till knarklangare och minska konsumtionen av tyngre droger.

Landets myndigheter anser att den stigande mordstatistiken är ett symptom på att brott relaterade till knarkhandeln blivit vanligare och att konsumtionen av tyngre droger ökat.

– Vi tror att förbudet mot vissa droger skapar större problem för samhället än drogerna i sig ... med förödande konsekvenser, sade landets försvarsminister Fernandez Huidobro när han presenterade förslaget.

Enligt lagförslaget skulle marijuanacigaretter kunna säljas till vuxna personer i utvalda butiker till ett pris satt av myndigheterna. Regeringen skulle också skapa en databas för att övervaka konsumtionen.

Förslaget beskrivs som banbrytande i Sydamerika, enligt BBC. Även andra länder, bland dem Guatemala och Costa Rica, har fört liknande diskussioner om behovet av legalisering av vissa droger för att försvaga knarkkarteller.

Men lagförslaget är kontroversiellt och väntas ta månader att behandla.

Ekot/TT