
Ytterligare bakslag för Acta-avtalet
I dag röstade även EU-parlamentets utskott för internationell handel nej till det omdiskuterade handelsavtalet Acta som ska stoppa varumärkesförfalskning och piratkopiering.
Parlamentet har fått in omkring 2,4 miljoner underskrifter mot avtalet och Miljöpartiets EU-parlamentariker Carl Schlyter tolkar det som att utskottet har lyssnat på kritiken.
– Det är en demokratins seger mot lobbyismen, det här är miljontals unga som engagerat sig och påverkat sina politiker. Och de har påverkat för det är ju inte nya fakta som sänkt Acta-avtalet, utan det att folk har sagt att det här påverkar mig, det påverkar mitt liv, och för en gångs skull har politikerna lyssnat, säger Carl Schlyter.
För några dagar sedan röstade tre andra av EU-parlamentets utskott ner Acta-avtalet och när nu även det viktigaste utskottet för internationell handel har gjort det så tolkar många det som slutet för handelsavtalet som alltså ska stoppa förfalskning och piratkopiering.
Handelsavtalet som bland annat USA, Japan och Australien ligger bakom har fått hård kritik för att det från början endast var jurister från olika upphovsrättsorganisationer som i slutna rum förhandlade fram avtalet.
Det är framför allt delen som handlar om regleringar av internet som har fått mest kritik. Bland annat har Europas nät- och kabelleverantörer tolkat avtalet som att man måste samarbeta med dem som äger rätten till film och musik för att stoppa illegal fildelning.
Men det skulle också kunna påverka dem som lägger ut musikvideos på sina barn som sjunger till upphovsrättskyddade låtar på Youtube, säger Carl Schlyter.
– Största problemet var också att det är sådan osäkerhet, allt som står där kan tolkas på så många olika sätt, och det är en otroligt dålig kompromiss, för rättsosäkerhet det skadar hela demokratin.