Apple dömda att betala skadestånd till Samsung

En domstol i Holland har bedömt att Apple har gjort intrång i ett Samsung-patent om hur telefoner och pekdatorer ansluter till internet, skriver BBC.

Enligt Samsung har Apple gjort intrång i fyra av Samsungs patent, men den holländska domstolen ansåg att det endast stämde i ett fall. Summan för skadeståndet är inte satt, men kommer att beräknas utifrån Apples försäljning av iPhones och iPads i Holland.

"Samsung välkomnar domen, som bekräftade Apples snålskjuts på vår teknisk innovation", har den sydkoreanska tillverkaren Samsung skrivit till BBC.

Apple har även dömts i Australien i dag till 2,25 miljoner dollar i böter, drygt sju miljoner kronor, för att ha vilselett konsumenter, meddelar en australisk domstol. Teknikjätten har i reklam felaktigt antytt att den senaste versionen av Ipad klarar 4G-hastighet i Australien.

Både Samsung och Apple har varit inblandade i dussintals patentfall och tvister om design av sina produkter.

En amerikansk domare beordrade förra månaden att de verkställande direktörerna i de båda företagen skulle träffas för att försöka lösa sina juridiska skillnader.

Men samtalen ledde inte till någon överenskommelse. Tvärtom har Apple sedan dess sökt ett förbud mot försäljningen av en av Samsungs pekdatorer och deras senaste versioner av Galaxy smartphones.

Ekot/TT