STOCKHOLM

Inga pengar till härbärge för EU-medborgare

2:24 min

Stockholm stad har inte råd med härbärge för de nya stockholmare, som har kommit hit efter att drabbats av den ekonomiska krisen i Europa. Det säger moderata socialborgarrådet Anna König Jerlmyr.

– Vi har ju möjlighet att ge stockholmare skydd. Däremot att kunna erbjuda det till EU-medborgare skulle innebära enorma kostnader, säger Anna könig Jerlmyr.

-- Det kostar 1 800 kronor per natt för ett härbärge. Och talar vi om en grupp på 400 individer per natt året om då är det flera hundra miljoner kronor som det innebär, upp till en miljard kanske i utsträckningen, fortsätter hon.

Men när man går utefter en stockholmsgata och ser de som sitter i hörnor och tigger, spelar dragspel och så vidare, så får man ju inte intryck av att det händer särskilt mycket?

– Vi ger stöd till Crossroads som Stadsmissionen driver och det är en utmärkt verksamhet. Sedan ger vi också 15 miljoner per år till dagverksamheter som tar emot hemlösa EU-medborgare, säger hon.

– Men jag tror att det är viktigt att inte göra en specifik hemlöshetspolitik kring den här gruppen. Utan det handlar om att hitta åtgärder och länka dem till jobb. Och där tror jag att vi kan göra mer. Jag tycker att arbetsförmedlingen måste komma in på ett betydligt tydligare sätt, fortsätter hon.

Många  av de som kommit till Stockholm från krisens Europa hamnar i hemlöshet eller utnyttjas på arbets- och bostadsmarknaden genom svartjobb med dåliga löner eller ockerhyror.

Men Anna König Jerlmyr påpekar att det här inte bara är Stockholms eller Sveriges problem utan menar att vi behöver lösa det på EU-nivå.

– Alla vi som älskar den fria rörligheten måste också erkänna den baksida vi ser nu, av en stor rörlighet av människor som har drabbats svårt i sina hemländer i krisens spår.

– Det här är vår tids Oscar och Kristina som har sökt sig till Sverige för en bättre framtid och de vill vi verkligen hjälpa.

Men hela EU måste hjälpas åt säger hon och tycker att Sverige borde kunna få behålla mer pengar från EU:s sociala fonder.

– Jag skulle gärna vilja behålla mer av de medlen här i Sverige, bygga upp tydliga center i Stockholm, Göteborg och Malmö så att vi har också koppling till arbetsförmedlingen så att man kommer in där och kan få det stöd som man så väl behöver.

Konstantinos Siegras som kommit hit från krisens Grekland där han hade ett eget företag innan krisen - tycker att det är mycket svårt att skapa det nya liv han behöver skapa här, det är mycket svårare än han förväntade sig säger han.

– I expected it to be more easy to get on the society. But it's much more difficult than I expected, säger han.