Lägre bensinpris inför sommaren

1:37 min

Bensinpriset brukar stiga inför semestern, men den här sommaren är priset lägre än det var i våras. Det är ovanligt. Ekot besökte en bensinstation i Nacka utanför Stockholm, där Marianne Westerdahl var en av kunderna.

Bensinpriset brukar stiga inför semestern, men den här sommaren är priset lägre än det var i våras. Det är ovanligt. Ekot besökte en bensinstation i Nacka utanför Stockholm.  där

– Det är alldeles för högt, säger Alvaro Rodriguez var en av kunderna som ändå ogillar nivåerna på bensinpriserna.

Var går smärtgränsen tycker du?

– Den är redan passerad. Men det blir bilsemester ändå. Jag ska köra ner till Skåne och tillbaka.

Lagom till sommaren och bilsemestrarna brukar priset på bensin stiga. Som vanligt styr efterfrågan, i Sverige använder vi omkring 30 procent mer bensin under sommarmånaderna jämfört med under vintern.

Men i år är det alltså det omvända läget. Ju närmare sommaren vi kommer desto billigare har bensinen blivit. 

I april toppade bensinpriset på närmare 16 kronor litern på bemannade stationer. Sen dess har det sjunkit med i runda tal 10 procent och är nu nere på runt 14 och 50.

Det finns flera förklaringar till att priset på bensin och andra drivmedel sjunkit, trots att vi närmar oss det som brukar kallas ”driving season”, säger Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleuminstitutet.

– Det hänger ihop med att råoljepriset och dollarkursen var upptryckt tidigare under året på grund av Iran, Syrien och valutan var hög på grund av oron i euroområdet.

Det där har fallit tillbaka nu under senare delen av våren, därför faller också bensinpriserna. Den säsongsmässiga förändringen som vi brukar se är redan på plats. Vi har en säsongsmässig skillnad i dag mellan det internationella bensinpriset och råoljepriset.

Så det kommer inte att stiga på grund av säsong menar du?

– Nej, det tror inte jag, säger Ulf Svahn, vd för Svenska Petroleuminstitutet.