Sista rättegångsdagen mot Breivik i dag

1:37 min

I dag är den allra sista dagen i den tio veckor långa rättegången mot massmördaren Anders Behring Breivik i Oslo. För många överlevande och anhöriga har det varit viktigt att följa rättegången för att kunna bearbeta det som hänt.

En av dem är Björn Ihler, som överlevde massakern på Utöya.

– Det har varit otroligt viktigt att få all information som har tillkommit här, säger han.

Björn Ihler tillhör de överlevande som har tillbringat mest tid i tingsrätten. Som ett sätt att bearbeta det han och hans vänner varit med om på Utöya. Och han är inte ensam. En kärntrupp av anhöriga har följt rättegången i princip alla de 42 rättegångsdagarna. En del i rättssalen i Oslo, andra i tingsrätter runt om i Norge.

Och en del av dem var besvikna när åklagarna i går valde att yrka på vård istället för fängelse för Breivik, berättar Trond Henry Blattman, ordförande i den nationella stödgruppen som nu ser fram emot dagens diskussion mellan åklagare och försvarare.

Flera av de anhöriga och överlevande säger att det kommer att blir en tomhet när rättegången är över, den har gett en fast rutin i vardagen.

Men samtidigt finns det ett stort behov av en mental paus, innan det är dags för årsdagen om precis en månad, säger Björn Ihler.

– Det kommer att vara en lättnad att gå ut och ta sommarsemester, säger han.