Breivik fick sista ordet i rättssalen

0:20 min

Den tio veckors långa rättegången i Oslo är nu avslutad och domen mot den misstänkte seriemördaren Anders Behring Breivik meddelas den 24 augusti. Sista ordet i rättssalen gick till den åtalade själv.

När domare Wenche Elizabeth Arntzen lämnade över ordet till Breivik reste sig många överlevande och anhöriga och lämnade salen.

Breiviks försvarare Geir Lippestad tittade fundersamt på sin klient när denne hävdade att Arbeiderpartiet, det politiska parti Lippestad tidigare arbetat för, "önskar att dekonstruera den nordiska rasen och den norska och europeiska kulturen".

– Det norska samhället lider av en allvarlig kulturell psykos. Ett gott exempel är de norska bidragen i eurovisionstävlingarna de sista åren: Vi lät en vitrysk asylsökare representera oss, säger Breivik.

Breiviks tal var spretigt. Den åtalade hann både varna för att "hans bröder planerar nya dåd", hävda att hans bröder i den svenska motståndsrörelsen kan ligga bakom sprängmedlet som hittades vid kärnkraftverket Ringhals och att serier som Sex and The City borde censureras för att det har ett dåligt kulturellt inflytande.

Tidigare samma dag hade Breiviks försvarsadvokat Geir Lippestad i sin tre timmar långa slutplädering försökt att få tingsrätten att se Breivik som en cynisk terrorist, och inte som en psykiskt sjuk person besatt av våld.

– Den svarande har ett radikalt projekt. Att sjukförklara hans handlingar är att ta ifrån honom en grundläggande mänsklig rättighet. Nämligen den att ta ansvar för sina egna handlingar, sa Lippestad.

Frågan om vad som vid lagtolkningen ska tolkas till Breiviks fördel är central. I torsdags yrkade åklagarna på att Breivik ska dömas till vård på grund av tvivlet rörande hans psykiska hälsa.

Breivik själv har sedan i våras hävdat att han vill dömas till fängelse och att en sjukförklaring av honom skulle vara "värre än döden".

– Det finns ingen våldstradition i hans uppväxt eller ungdom, sa Lippestad.

– Han visste mycket väl att det var fel att döda, men han valde att döda. Det är vad terroristerna gör, sa Lippestad och hänvisade till tidigare vittnen, bland annat den svenske religionsvetaren Mattias Gardell som vittnade för försvaret för några veckor sedan.

Innan Breivik talade, fick fem anhöriga och överlevande lämna slutkommentarer. Många i rättssalen hade svårt att hålla tillbaka tårarna under vittnesmålen, bland dem domare Wenche Elizabeth Arntzen och Breiviks försvarare Vibeke Hein Bära.

Lara Rashids vittnade om tomheten efter sin storasyster Bano som var ett av dödsoffren på Utöya. Systrarna hade åkt tillsammans till ön.

– Jag blev född som lillasyster, nu har jag fått lära om. Han tog inte bara tryggheten från mig utan den tryggaste människa jag kände, berättar Rashid som kan minnas hur hon och hennes familj kom som flyktingar från krigets Irak, sa Lara Rashid.

– Begravningen av min syster fick mig att fortsätta. Hon dog för det mångkulturella Norge, och begravningen visade att han misslyckades.

Tone Brenna, generalsekreterare i Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF, lämnade också en slutkommentar. Hon överlevde Utöya.

– Vi som överlevde vill nu bara leva våra liv. Det vi inte vill, det vi inte ens vill tänka oss är att möta gärningsmannen på gatan som en fri man. Och vi vill definitivt slippa läsa det han skriver, sa Tone Brenna.

Lippestad yrkade att hans klient ska få ett så milt fängelsestraff som möjligt. Han yrkade också "principiellt" på att hans klient ska frikännas. Det går tillbaka på att Breivik erkänt handlingarna men inte brott eftersom han anser att han handlat i "nödvärn".

Rättegången är nu avslutad och domen meddelas den 24 augusti.

Ekot/TT