Sjuk på jobbet

"Belasta inte din arbetsplats med sjuklön"

1:48 min

Blir du sjuk? Byt pass och belasta inte din arbetsplats eller samhället med sjuklön. Dessa instruktioner får anställda på Barista Fair Trade Coffee i kaffekedjans personalhandbok. Är försäljningen svag skickas anställda hem och arbetad övertid kompenseras inte. Det strider mot både lag och kollektivavtal.

Alla har rätt att faktiskt vara sjuk. Är man sjuk så ska man sjukanmäla sig och då är det arbetsgivaren som ska hantera det, säger Lynn Ljungberg som är ombudsman på hotell- och restaurangfacket.

Från centrala gågator i Malmö till Umeå i norr. Kaffekedjan Barista Fair Trade Coffee finns i dag på 17 ställen runt om i landet. Fairtrade symbolen är synlig runt om på kaffekedjorna, den står för schyssta handelsförhållanden. På Baristas hemsida beskrivs affärsidén som ett etiskt koncept i kaffebranschen.

För de anställda gäller Baristas personalhandbok som kallas för "en kick-ass guide för att förändra världen".

Karolina har jobbat på Barista under ett år:
- Jag har jobbat när jag har varit sjuk, bland annat med ögoninflammation. Oftast nio av tio gånger så har jag fått hitta ersättare själv.

Sen februari har personalen på kaffekedjan behövt läsa och skriva under att de förstått det som står i handboken. Där står:

"Ibland kan man byta pass istället för att sjukanmäla så att man får ihop sin månadslön utan att belasta samhället och barista med sjuklön". "Blir du tillfrågad att stanna längre någon dag med hög försäljning innebär det att det sker till ordinarie lön". "Platschefen kan även välja att avbryta ett pågående pass ifall försäljningen är svag." 

På totalt fem punkter bryter Baristas personalhandbok mot rådande kollektivavtal.

Charlotta Falvin är Baristas nytillträdda styrelseordförande:
- Vi kommer gå ut med ett mejl till de anställda och visa att de här och de här bitarna har kommit till vår uppmärksamhet att de är inte korrekta. Vi kommer till att ändra det.

Charlotta Falvin vet inte varför handboken ser ut som den gör. Men den ska göras om i juli, lovar hon.

Hotell och restaurangfackets Lynn Ljungberg igen:
- I en sån här komprimerad form och i sådan sammanfattning man har gjort här i sin personalhandbok. Det har jag aldrig sett innan. Det är en affärsidé.

På tisdag ska Hotell- och restaurangfacket förhandla med Barista, ombudsmannen kommer då att yrka på skadestånd.