Orosmoln tornar upp sig för den tyska ekonomin

1:22 min

Oron för den tyska ekonomins framtid ökar. Tysklands viktigaste konjunkturindex backade ytterligare i juni – det är den europeiska skuldkrisen som nu också hotar den tyska ekonomin.

Det är för andra månaden i rad som den viktiga tyska konjunkturmätningen från IFO-institutet i München backar mer än förväntat. Efter att ha minskat kraftigt i maj fortsatte minskningen under juni månad till indexets lägsta nivå på över två år.

Indexet mäter affärsklimatet just nu och framtidsutsikterna bland 7 000 tyska företag.

I början av veckan kom liknande dåliga signaler från en annan av de ledande tyska konjunkbarometrarna.

Det försämrade affärsklimatet i Tyskland är ett resultat av den pågående skuldkrisen och de tyska företagen oroar sig nu allt mer för att också drabbas av den. Hittills har den tyska ekonomin gått ganska opåverkad genom krisen med fortsatt stora exportframgångar och jämförelsevis mycket låg arbetslöshet.

Men på sistone har även den tyska exportnivåerna börjat sjunka något, inte minst som ett resultat av sämre efterfrågan på tyska produkter i Europa.

Vad värre är för Tyskland så backade den delen av IFO-mätningen som värderar framtidsutsikterna betydligt mer än den delen som mäter läget just nu.

De försämrade framtidsutsikterna kommer samma dag som Tysklands förbundskansler Angela Merkel träffar ledarna för Italien, Frankrike och Spanien för att diskutera just skuldkrisen och förbereda EU-toppmötet i nästa vecka.

Tyskland har benhårt hållit fast vid sparpolitiken, bland annat mycket på grund av att den tyska ekonomin hittills inte drabbats särskilt hårt av krisen. Om nu även den tyska ekonomin börjar backa tror en del bedömare att Merkels hållning i skuldkrisen skulle kunna komma att påverkas.