
Expert tror inte på eskalerad konflikt
Ett turkiskt militärflygplan har skjutits ner av Syrien, och störtat i Medelhavet på syriskt vatten. De två länderna är oense om över vems territorium planet sköts ned. Syrisk militär har bekräftat nedskjutningen.
– Det går inte att släta över något som detta. Alla nödvändiga åtgärder kommer att vidtas, kommenterar Turkiets president Abdullah Gül enligt nyhetsbyrån Anatolia.
Enligt Gül spelar det mindre roll om planet befann sig en bit in i syriskt luftrum när Syrien öppnade eld.
– Det är rutin för stridsplan att ibland sicksacka över gränser. . . när man tar hänsyn till den hastighet de håller över havet.
Det turkiska planet försvann inte långt från den syriska gränsen och störtade i Medelhavet i fredags.
Enligt Yavuz Baydar, journalist på den turkiska engelskspråkiga tidningen "Today's Zaman", så bör den turkiska militären ha mer uppgifter om händelsen än man tillstår eftersom planet åtföljts av ett eller två ytterligare flygplan.
– Man fokuserar på att hitta de två piloterna just nu. Man misstänker att de kan ha hamnat i syriska händer och det är därför man agerar lite försiktigt, säger Yavuz Baydar.
Efter ett krismöte med regeringen utfärdade premiärminister Recep Tayyip Erdogans kansli ett uttalande från honom och skriver där att Syrien beskjutit planet. Turkiet vidtar "alla nödvändiga åtgärder" så fort detaljerna om händelsen klarlagts, heter det i uttalandet.
Vid lunchtid på lördagen meddelades att Turkiets utrikesminister Ahmet Davutoglu samlar landets militärchef och den biträdande militärchefen för ett krismöte om händelsen, uppger det turkiska tv-bolaget NTV.
Nedskjutningen ses som det värsta slaget hittills i de turk-syriska relationer som stadigt försämrats den senaste tiden.
– Gårdagens nedskjutning av ett turkiskt plan över syriskt territorialvatten är en allvarlig eskalering och indikerar att konfliktens konsekvenser har större räckvidd än inom Syrien, sade Iraks utrikesminister Hoshiyar Zebari.
Utspelet gjordes vid en presskonferens tillsammans med bland andra utrikesminister Carl Bildt, som befinner sig i Bagdad för politiska samtal.
– Om det tolkas som en attack mot Turkiet kan debatten återuppstå om huruvida paragraf 5 i Nato-fördraget ska åberopas, säger forskaren Hüseyin Bagci till NTV.
Paragraf 5 i Natos Washingtonfördrag går ut på att om en Natomedlem attackeras ska alla i försvarsalliansen hjälpa till att "återställa och upprätthålla" säkerheten. Bland tänkbara åtgärder nämns militärt våld.
Paragrafen har bara åberopats en enda gång, efter 11-september-attackerna mot USA 2001.
Experten Hugh Pope på International Crisis Group i Istanbul anser att läget mellan Turkiet och Syrien inte kommer att förvärras – förutsatt att Syrien kommer med någon slags godtagbar förklaring.
– Jag tror inte att det är särskilt sannolikt att detta förvandlas till något större, det kommer antagligen att avskrivas som en olycka, säger han.
Ekot/TT