Midsommar – en väldigt stark svensk tradition

1:45 min

Midsommarfirandet är i full gång ute i landet. En stor majoritet av svenska folket firar den här traditionen, enligt en rapport från Svensk Handel. Men midsommarfirandet har inte alltid sett ut som i dag.

Såhär lät det på Medborgarplatsen i Stockholm 1946:

"På medborgarhusets trappa sitter hundratals brunbrända människor som försöker få lite mer utav eftermiddagens solstrålar. Ute på själva Medborgarplatsen så är det ett böljande hav av människor som i ringar dansar kring midsommarstången."

Dagens midsommarfirande med dans runt stång, sill, potatis och snaps är inte en särskilt gammal tradition, enligt Jonas Frykman, professor i etnologi vid Lunds universitet.

– En enda målning satte fart på det nutida midsommarfirandet och det var Anders Zorns tavla Midsommardansen. Den där tavlan blev en slags ikon för hur ett riktigt midsommarfirande skulle gå till i Sverige, säger Frykman.

Men det är inte bara Anders Zorns tavla från 1897 som vi kan tacka för midsommarfirandet utan också kommersialiseringen av traditionen. Enligt Svensk Handel så firar 96 procent av alla svenskar midsommar i år. I och med att midsommarfirandet blir mer och mer likriktat så blir traditionen också starkare.

– Det här är en tradition som är oerhört livskraftig och som håller på att utvecklas ännu mycket mera och starkare än den var tidigare, konstaterar Jonas Frykman.

Såhär lät det i Vasaparken i Stockholm i dag:

– Jag tyckte det var väldigt trevligt att se så många barn här i dag, säger Kerstin Bergman, 84 år från Stockholm.

– Jag tycker att det bästa med midsommar är att det är tomt i stan så att man kan njuta av stan utan att det är fullt av människor överallt. Man kan parkera bilen, säger en kvinnlig midsommarfirare i 30-årsåldern.

En manlig firare som kommit från Katrineholm för att träffa barn och barnbarn sade:

– Jag tycker själv att det här är den riktiga nationaldagen faktiskt. Det sitter djupt ner i folksjälen på något sätt.