
Kritik mot marknadslösningar på miljöproblem
Statsminister Fredrik Reinfeldt talar i dag på sista dagen för FN-toppmötet i Rio om hållbar utveckling. Både Sverige och EU har under förhandlingarna drivit på för mer marknadslöningar på miljöproblemen och att privata företag ska få en större roll. Men det får kritik både från organisationer och representanter från utvecklingsländer.
– Jag tycker att var helst man i världen har uppträtt med att stänga och låtit staten styra utifrån socialistiska utgångspunkter så är det inte miljön som har varit den stora vinnaren. Det har snarare lätt till fattigdom och alltför kraftig statlig styrning, försvarar Fredrik Reinfeldt.
På vilket sätt har kapitalismen gynnat miljön och naturen?
– Det är ingen uppenbar koppling mellan detta. Det finns också problem med renodlad kapitalism som riskerar att använda ändliga naturresurser som inte är hållbart. Därför måste politiken medverka med globala överenskommelser. Styra prissättningen, inte subventionera användingen av fossila bränslen utan snarare använda CO2-skatter som vi gör i Sverige. För att markera att det finns ett pris kopplat till hur vi använder naturresurserna, säger Fredrik Reinfeldt.
På samma hotell på Copacabana som statsministern, bor även Per Bolund från Miljöpartiet. Han är skeptisk till marknadslösningar på miljöproblemen.
– De värden som vi har en tradition att handla med, till exempel timmervärden, kommer att dominera över de här ekosystemtjänsterna. Det kommer att göra att vi inte får en marknadsutveckling som avspeglar den verkliga vikten av ekosystemen. De är faktiskt 100 procent nödvändiga för vår överlevnad, säger Per Bolund.
Malin Olofsson, Rio de Janeiro
Ekot