Miljömötet i Rio slutar utan konkreta förslag

1:48 min

Det var med hård kritik mot en vag kompromiss som FN-toppmötet om hållbar utveckling avslutades i går i Rio. Men trots det så fanns det optimism bland en del av de som deltog på det alternativa mötet som arrangerades av miljö- och sociala organisationer från hela världen. Där lyckades man enas om en egen sluttext.

– Det står ett klart och tydligt nej till privatisering av våra gemensamma resurser. Nej till att sätta en prislapp på naturens funktioner och människors kroppar. Det står också att man ska förbjuda miljögifterna rakt av och att man ska investera i kvinnors rättigheter, säger Linn Lukschandl, som representerade Kooperativ utan gränser på det så kallade Folkets forum.

Arrangemanget här i Rio beskrivs som det största FN-mötet någonsin. Och det är ingen som kunnat missa att det varit runt 45 000 människor på plats från världens alla hörn.

Borgmästaren utlyste i förväg helgdag – och skolorna var stängda under senare delen av veckan. Trafikstockningen har varit total. Inom FN-förhandlingarna enades över 190 länder om en plan för  övergripande mål för en hållbar utveckling med riktlinjer för en global miljöförvaltning, ambitioner att skydda haven, förbättra livsmedelssäkerheten och främja en så kallad grön ekonomi.

Det finns däremot inte med någonting om vilka åtgärder som krävs för detta eller vem som ska ta ansvar.  Det handlar istället om en text som mest bekräftar sådant som länderna redan tidigare har kommit överens om. 

Miljöminister Lena Ek som deltagit i den svenska delegationen hade hoppats på mer i en rad frågor där problemen är stora idag.

– Jag är himla ledsen för att vi inte kunde få bättre skrivningar när det gäller de stora världshaven för det är verkligen ett svårt problem. Jag hade också önskat att vi hade varit mycket tuffare i klimatfrågan. Skrivningen om jämställdheten blev bra men det som handlar om kvinnors rättighet att bestämma över sin egen kropp blev inte bra. Det är något som jag jobbat med i 30 år. Så ja, här finns det en hel del beska piller att svälja, säger miljöminister Lena Ek.