Fler i Södertälje vågar vända sig till polisen

2:13 min

Inför avslutningen av vad som kallats Sveriges största gangsterrättegång är nio av de tjugo åtalade i målet släppta. Rättegången har gjort att fler i Södertälje vågat närma sig polisen och berätta om vad de utsatts för.

– Det viktigaste man åstadkommit med insatsen mot den grova kriminaliteten i Södertälje är att bryta människors rädsla, säger kommissarie Gunnar Appelgren vid länskriminalen i Stockholm.

– Jag tror att vi har lyckats bryta människornas tystnad lite grand. Innan rättegången var det väldigt många som berättade för oss vad man upplevde, men det var väldigt få som var beredda på att det skulle finnas på papper, utan det var rena underrättelseuppgifter på olika sätt. Under rättegången har vi fått ett antal som har kommit fram och berättat vad de har råkat ut för, det är därför det har väckts ett antal åtal under den pågående stora rättegången, fortsätter han.

Hur många har fått hjälp för att kunna våga vittna?

– Ungefär 20 ärenden med personsäkerhetsorganisationen.

Rättegången kring det så kallade Södertäljenätverket är en av de största insatserna mot grovt organiserad brottslighet i Sverige.

20 män har stått åtalade för bland annat tre mord, däribland mordet på Eddie Moussa, fotbollsspelare i Assyriska, och hans bror i juli 2010, samt för människorov och grov utpressning. Av de 20 män som suttit häktade har nio personer släppts från häktet.

– Av de nio som är på fri fot är det två stycken som tingsrätten har släppt i samband med rättegångens avslut där vi inte vet hur tingsrätten ser på misstankarna. De sju som tidigare släppts, hade inte åklagaren begärt häktade, och där har tingsrätten beslutat att de inte ska vara häktade men att sannolika skäl kvarstår, säger Gunnar Appelgren.

Enligt Appelgren syns nu de tidigare häktade männen från det så kallade Södertäljenätverket ute på Södertäljes krogar och kaféer igen.

Nu försöker Södertäljepolisen arbeta på nya sätt för att stoppa nyrekryteringen till den grovt organiserade brottsligheten.

--Just nu är det väldigt viktigt för oss att stoppa nyrekryteringen till den grova kriminaliteten, säger Anders Göransson, chef för spaningsroteln i Södertälje.

Hur gör man då?

– Att de identifieras mot brott och att vi kan lagföra dem. Andra samverkansparter, socialen, skola och så vidare har då något matnyttigt att jobba med.