Tyska Bild-Zeitung fyller 60 år

2:45 min

Europas största tidning, tyska Bild-Zeitung, firar i dag 60-årsjubileum. Tidningen, som dagligen läses av drygt 10 miljoner tyskar, har varit och är en viktig maktfaktor i Tyskland och väcker alltid starka känslor.

Tidningen firar bland annat genom att ge alla tyska hushåll en gratis jubileumsupplaga. 41 miljoner exemplar av jubileumsupplagan har man delat ut, vilket är världsrekord. 200 000 tyskar har på sina brevlådor meddelat att de inte vill ha gåvan.

– Vi vill visa att Bild-Zeitung inte alls återspeglar det tyska samhället, säger Sebastian Schulze.

Han är initiativtagare till gruppen Alle Gegen Bild, alla mot Bild, som igår framför tidningens blänkande skyskrapa i Berlin gav den fingret i form av stor staty av ett långfinger gjord av hönsnät, tapeklister och gamla exemplar av tidningen.

Statyn är kulmen på gruppens protest mot att tidningen gett alla tyska hushåll ett gratis jubileumsnummer lagom till 60-årsdagen. 41 miljoner exemplar har delats ut i en sällsynt, för många provokativ, maktuppvisning.

– Vårt varumärke är att vara obekväma och uppröra och då får man köpa att det blir kontroverser, säger tidningens chefredaktör Kai Diekmann till nyhetsbyrån DPA.

Tidningen har under sina sex decennier anklagats för både rasism och populism och för att driva egna politiska agendor. Under skuldkrisen har tidningen bland annat utmärkt sig med hetsiga löpsedlar och rubriker, till exempel om att Grekland bara vill ha tyskarnas pengar och att de borde sälja sina öar istället.

Men tidningen försvara sig oftast med att säga att man bara uttrycker det som vanligt folk pratar om. Alla tyskar har iallafall en åsikt om Bild - Zeitung:

Det finns ingen tysk förbundskansler som genom åren inte haft mycket att göra med Bild-Zeitung. Den förre förbundskanslern Gerhard Schröder bojkottade ett tag tidningen eftersom han upplevde att den bedrev en kampanj mot honom.

Tidningen har också haft många minnesvärda löpsedlar genom åren, en av de mest kända när den nuvarande påven, som är tysk, hade blivit vald och Bild-Zeitung basunerade ut att "Wir sind Papst", på svenska "vi, dvs Tyskland, är påven"

I våras tog man bort de nakna modellerna på framsidan, för att bli moderna, som man sa, men lät nakenbilderna vara kvar längre in i tidningen.