Carr: USA bryr sig inte om Assange

Det finns inga tecken på att USA försöker få tag på Julian Assange. Det säger Australiens utrikesminister Bob Carr om turerna kring Wikileaksgrundaren. Assange är efterlyst av Sverige, men befinner sig på Ecuadors ambassad i London, där australiern söker asyl.

– Jag har inte fått minsta antydan om att de har planer på att få honom utlämnad, säger Carr till ABC, efter att ha haft kontakter med USA.

Om USA velat ha Assange skulle de för länge sedan ha vänt sig till Storbritannien, tror Carr.

– I deras svar fanns ingenting om några planer på utlämning. De har inte kunnat utesluta att något hörn av den amerikanska administrationen kan överväga det, men min bedömning är att USA inte vill ha med detta att göra, säger Carr i tv-intervjun medtv-kanalen Australian Broadcasting.

Hans bedömning görs på basis dels av egna kontakter med USA, dels att Washingtons makthavare inte lyft ett finger sedan Assange greps i Storbritannien 2010.

– Om USA velat få honom utlämnad hade de ordnat det under de två år han funnits tillgänglig för dem i Storbritannien, som USA har ett stabilt utlämningsavtal med, säger Carr i ABC-programmet Insiders.

I Sverige söks Assange för sexbrott, medan USA antas vilja ställa honom inför rätta för att via Wikileaks har avslöjat statshemligheter.

Assange själv befarar att USA vill döma honom till döden.

Soldaten Bradley Manning, som misstänks ha förmedlat hemligheterna till Wikileaks, riskerar dock "bara" livstids fängelse i den rättegång som pågår i en militärdomstol.

TT