Greklands ledare stannar hemma

Flera viktiga grekiska ledare kommer inte till det stora EU-toppmötet i veckan.

Veckans EU-toppmöte, sett som så avgörande för krisländer som Grekland och Spanien, får genomföras utan den nye grekiske premiärministern Antonis Samaras. Han genomgick en ögonoperation i lördags och måste vila, sade på söndagen en talesman i Aten.

Dessutom kommer den tillträdande finansministern Vassilis Rapanos också att missa mötet. Rapanos kördes i ilfart till sjukhus i fredags, och kunde därför inte avlägga sin ämbetsed. Den blivande finansministern drabbades av kraftiga magsmärtor och yrsel och var på söndagen fortfarande kvar på sjukhuset.

Det blir i stället den avgående finansministern Giorgios Zanias och utrikesminister Dimitris Avramopoulos som får representera Grekland under mötet på torsdag och fredag.

Det innebär att Greklands långivare bestående av den så kallade trojkan - EU-kommissionen, Europeiska centralbanken (ECB) och Internationella valutafonden (IMF) – troligen skjuter upp sin resa till Aten, som skulle ha börjat på måndagen.

Där skulle de inspektera hur mycket av reformåtgärderna som gått i stå under de senaste månadernas valrörelser och hur långt från de uppsatta målen landet befinner sig.

TT