Mursi vann valet i Egypten

3:37 min

Muhammad Mursi från Muslimska brödraskapet vann presidentvalet i Egypten, uppger landets valkommission enligt AFP. Han fick 51,7 procent av rösterna.

Enligt valkommissionen fick den andre presidentkandidaten och före detta premiärministern, Ahmed Shafiq, 12 347 380 röster eller omkring 48,2 procent av rösterna, medan valvinnaren Muhammad Mursi fick 13 230 131 röster.

Den egyptiska valkommissionen har mottagit 460 000 klagomål på presidentvalet, säger Faruq Sultan, kommissionens ordförande. Han säger att "de flesta" av klagomålen har lämnats utan åtgärd.

Utrikesminister Carl Bildt, i Irak för samtal om utvecklingen i regionen, ser "betydande risker" i samband med det utdragna beskedet om vem som blir Egyptens näste president.

– Jag ser betydande risker. Hade man gjort som man normalt gör när man har ett val och tillkännagett valresultatet relativt snabbt, åtminstone preliminärt räknat, så tror jag att det varit lättare att få trovärdighet för valresultatet. Nu finns det en inte oväsentlig risk att antingen den ena eller andra sidan, nästan oavsett, kommer misstänka att detta manipulerats, sade Bildt vid en telefonkonferens med svenska journalister sent i lördags.

– Vi hade hoppats att det här valet och omständigheterna kring det skulle ha varit den avgörande punkten i den demokratiska övergångsprocessen i Egypten. Nu ser det inte ut så, sade Bildt.

Per Jönsson, redaktör på Utrikespolitiska Institutet, ser Mursis seger som ett bittert bokslut för den arabiska våren i landet.

– Det här är tvärtemot vad demonstranterna, revolutionärerna, ville för ett år sedan, säger Jönsson till TT.

– Det är helt andra krafter som har vunnit på revolten i Egypten. Den ena är det Muslimska brödraskapet, som redan i parlamentsvalet visade sig vara den mest organiserade politiska kraften i Egypten. Den andra är den egyptiska militären, som konsoliderat sin bestämmande roll i egyptisk politik.

– Gradvis kommer de (brödraskapet) att föra Egypten mot ett konservativt håll på det sociala planet. En frihet mindre för kvinnorna varje år, säger Jönsson.

Han tror inte att segern betyder särskilt mycket regionalt.

– Egyptens ledande roll har försvunnit. De har ingen påtagligt inflytande över arabisk politik. Men en viktig förändring är att USA förlorat sin viktigaste allierade i arabvärlden.

 Ekot/TT