Tusentals firar Mursis seger på Tahrirtorget

1:51 min

Egyptens första demokratiskt valda president heter Muhamed Mursi. Muslimska brödraskapets kandidat vann presidentvalet, och ett öronbedövande jubel bröt ut på Tahrirtorget i centrala Kairo.

Tiotusentals människor har fyllt Tahrirtorget. En stilla nervös väntan och en spänd stämning har kännetecknat de senaste dagarna i solens hetta. Men när valkommissionens ordförande, en och en halv timme försenad, läste upp resultatet visste jublet inga gränser.

Över staden kunde hördes biltutor och spontana jubelrop. Bilder från andra håll i Egypten visar samma sak.

Det är en historisk dag, det en gång förföljda muslimska brödraskapet innehar nu snart presidentämbetet. Militärens man, symbolen för den gamla regimen, Ahmed Shafiq fick se sig besegrad.

Men när glädjeyran lagt sig väntas stora utmaningar, presidentämbetet är i nuläget i praktiken maktlöst sedan det styrande militärrådet tagit kontroll över lagstiftning, viss ekonomi och säkerhetsfrågor.

Både muslimska brödraskapet, demonstranter och andra politiker kräver att militärrådet lämnar över sin makt.

Presidenten måste ändå försöka få kontroll över det kaos som råder och visa att han kan åtminstone försöka ena splittrade politiska och sociala grupper.

Muhamed Mursi har fört diskussioner med sekulära politiska grupper och ungdomsrepresentanter. Han har lovat att bilda en bred regering, med representanter från olika läger, det har till och med talats om att näste premiärminister ska vara sekulär.

Med förloraren Ahmed Shafiks 48 procent av rösterna är ändå många förlorare i dag, men på Tahrirtorget firas det och för många lär natten bli lång.