"Sällan har en F1-vinnare visat känslor så tydligt"

 Fernando Alonso, Ferrari, kunde inte hålla tillbaka glädjetårarna efter målgång.

Han körde ett ärevarv med den spanska flaggan i handen och istället för att köra till depån stannade han framför en läktare och firades som en riktig nationalhjälte. Den förste den här säsongen som vann sitt andra lopp.

Man kan förstå att rösten darrade när han sa han var stolt över att vara spanjor. Nadal hade vunnit French Open i tennis. I lördags slog Spanien Frankrike i fotboll.

– Och så vinner jag Europas GP på hemmaplan.

Ok. Han fick ärva första platsen när Sebastian Vettel tvingades bryta. Men Fernando hade kört upp sig från 11:e plats på gridden till andra. Och det gör inte en dålig förare. Oavsett vilken bil han kör.

Tvåan Kimi Räikkönen för Iceman var andra platsen viktig. Ryktet säger ju att hans ställning hos Lotus inte är lika stark som för några månader sedan. Och stallkamraten Romain Grosjean låg länge framför Iceman tills fransmannen fick bryta.

Michael Schumacher var nog den av alla som var mest överaskad.

Han sa att han inte ens tänkt på den platsen. Den sjufaldige mästaren berättade att han var så upptagen med alla fighter att han inte kunde hålla ordning på vilken plats han låg på. När teamet sa p3 blev han riktigt förvånad.

En hjälte till. Mark Webber. Från 19:e till fjärde. Inte illa.

Förlorarna?

Sebastian Vettel och Lewis Hamilton.

Seb för att något gick sönder och Lewis för att han blev påkörd på näst sista varvet.

Gatuloppet runt hamnen i Valencia har inte tillhört det mest spännande. I år kan man verkligen inte klaga på dramatiken. Massor av omkörningar. Både lyckade och misslyckade. Optimister och de som såg en lucka som inte fanns.

Det enda som någon kanske klagade på efteråt var att det inte blev en åttonde vinnare.

Antagligen sista gången f1 kör i Valencia på ett par år. Tillsammans med Barcelona har man kommit överens om att köra Spaniens gp vartannat år på resp. bana.

På ett sätt synd för det en vacker stad. Men å andra sidan tyvärr hög kriminalitet. Några journalister fick sina väskor med pengar, pass, kreditkort och flygbiljetter stulna.

Det enda som någon kanske klagar på är att det inte blev en åttonde vinnare.

Fredrik af Petersens
radiosporten@sr.se