Jan Hjärpe inte förvånad över Mursis seger

Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi, är inte förvånad över valresultatet. Muhammad Mursi representerar inte den gamla regimen, menar han.

I vilken riktning styr Egypten nu?

- Jag tror att Mursi är rätt uppbunden av det faktiska opinionsläget som faktiskt råder. Den revolution som ägde rum var mycket av en ungdomsrevolt. Men rösträtt har även de äldre och det är det som återspeglas i resultatet här.

Egypten är ett land med en mycket ung befolkning och Jan Hjärpe tror på en demokratisk utveckling av demografiska skäl. Han säger Mursi säkert inser att den yngre generationen, även inom Muslimska brödraskapet, menar allvar med krav på demokrati och mänskliga rättigheter.

- Jag ser det ungefär som om Göran Hägglund (Kristdemokraternas partiledare) hade blivit statsminister i Sverige, säger Jan Hjärpe.

Ser du Mursis seger som en tillbakagång för kvinnornas ställning i Egypten?

- Inte en verklig tillbakagång, för det finns feminism också bland kvinnorna i Muslimska brödraskapet. Men det kan bli så att utvecklingen stannar upp och inte motsvarar den yngre generations krav, speciellt flickorna och särskilt de välutbildade.

Frågan är hur den åldrade militärledningen reagerar på valresultatet. Jan Hjärpe spekulerar i att en militär som inte vill släppa ifrån sig makt kommer att inverka negativt på arbetet med konstitutionen.

- Fast också det är ett övergående problem.

För Mursi blir det viktigaste att ta itu med de ekonomiska frågorna, de som snarare än ideologiska åsiktsskillnader ledde till revolten, som arbetslösheten och de stora orättvisorna, säger Jan Hjärpe och påpekar att turistindustrin är ett fundament för landets ekonomi.

Omvärldens reaktioner då?

Hjärpe anser att grannländerna har fullt upp med egna problem och han spår ingen större påverkan efter brödraskapets framgång.

- Sedan har vi Israels relationer till Egypten. Jag tror inte på någon akut kris utan bara en låsning.

I stormaktsperspektivet konstaterar Jan Hjärpe bara att USA säkert fortsätter att värna sina goda relationer med Kairo.

TT