Nätbedragare siktar in sig på svenskar

Nätbedrägerier där privatpersoner luras till att ge ut sina kontokortsuppgifter, så kallat nätfiske, har totalt sett minskat något internationellt. Men istället har nätfiskarna ställt in siktet mot mindre språkgrupper som svenska och norska.

P4 Västs Benny Andersson råkade ut för ett bedrägeriförsök efter att ha lagt ut en annons på köp och sälj-sidan blocket för ett par dagar sedan.

– Jag fick ett e-post där de vill få mig att tro att jag har betalat in 40 kronor för mycket. De ville gärna betala tillbaka detta belopp och då fanns det en länk som jag skulle klicka på och ange mitt kontonummer och andra uppgifter.

Benny Andersson som är van vid datorer och har hört talas om nätfiske tidigare gick inte på bluffen.

– Men jag kan tänka mig att det finns människor som trycker vidare för om man klickar på den där länken så ser det ut som om man är på en riktig sida, fast man inte är det. Det är bedrägeri helt enkelt.

Sidan som Benny Andersson i det falska mailet uppmanades att gå in på såg ut som blockets riktiga hemsida, och så jobbar ofta nätfiskare.

Thomas Bäcker är kundsäkerhetsansvarig på blocket och har även tidigare jobbat som förundersökningsledare och bedrägerisamordnare på polisen. Han berättar att om man får ett sådant mail, så är det garanterat ett bedrägeri.

– Det finns inga seriösa företag som skickar ut mail eller som ringer dig och ber dig lämna ut kort- eller kontouppgifter. Inga banker eller företag gör så. Om du får ett sådant mail eller samtal så är det ett bedrägeriförsök.

Han berättar att det funnits mycket nätfiske tidigare, men att det på senare tid minskat något internationellt.

– Men vi ser att i mindre språkgrupper, som svenska och norska, där har man tenderat en tid nu att skicka mer sådana här mail. Man har också använt många banker och resebyråer, där de skriver att resan blivit fel eller att någon ska få tillbaka pengar.