SMHI varnar för rikligt regn

2:01 min

Det regnar kraftigt på flera håll i landet och SMHI har utfärdat en klass 1-varning. Juni fortsätter därmed att slå vädermässiga rekord och är på sina håll den regnigaste junimånaden någonsin.

På en camping i Jönköping, mitt i regnet, sitter Bengt Olofsson från Tumba.

– Man vet inte vart man ska ta vägen. Vi valde bort västkusten för att vi trodde att det var bättre på ostkusten, men det var det ju inte, säger han och skrattar lite. 

SMHI:s varning innebär "vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner". Varningen berör norra Götaland, Skaraborg, Sjuhärad, delar av Jönköpings län och Östergötland. 

– Det blir mycket vatten på kort tid som inte marken hinner ta hand om. Det riskerar att bli stora vattensamlingar på vägar och vid viadukter, så ska man ut och åka bör man vara extra uppmärksam och släppa på gasen, säger Therese Fougman, jourhavande meteorolog på SMHI.

Det kraftiga regnet tros fortsätta under dagen och kvällen, för att mattas av framåt natten.

Redan förra veckan konstaterade SMHI att det har varit den blötaste juni i Stockholm sedan mätningarna inleddes 1786. Också Svenska Högarna har slagit rekord. Bland SMHI:s mätstationer är det Målilla i Kalmar län som har fått mest regn de senaste timmarna. 

– Där har de rapporterat in dryga 50 millimeter. Normalt får Målilla runt 50 millimeter under hela juni månad, konstaterar Therese Fougman. 

För många lantbrukare kan nu delar av skörden gå förlorad. En av dom är Marcus Skure utanför Västerås som fick så om en del korn efter tidigare regnväder. Nu har stora delar förstörts igen. 

– Det är alldeles gult, och det är nog redan kört, men förhoppningsvis ska det kunna ge någonting, säger han.

Ekot, i samarbete med P4:s lokala kanaler