EU-kommissionen backar efter kritik om sexism

2:07 min

EU-kommissionen tvingas backa från sin nyligen lanserade kampanj för att få fler kvinnor att forska. Reklamfilmen för kampanjen, som kritiserats hårt för att vara sexistisk, har nu dragits tillbaka.

Tre unga tjejer i korta kjolar och höga klackar får uppskattande blickar av en äldre man vid ett mikroskop. Bilder på läppstift, målade naglar och ögonskugga varvas med provrör och annan labbutrustning, i vad som mer ser ut som en reklamfilm för smink - än en kampanj för att få fler kvinnor att bli forskare. 

Filmen lanserades i förra veckan av EU-kommissionen som vill få fler tonårstjejer att välja naturvetenskapliga och tekniska ämnen - och därefter forskaryrket - men kampanjen har fått hård kritik både från forskarvärlden och i sociala medier för att vara fördomsfull och sexistisk. 
Agnes Wold är professor vid Göteborgs Universitet och har tidigare kartlagt situationen för kvinnliga forskare i EU.

- Man blir lite förbluffad. Sedan blir man ju ganska arg över att vi som skattebetalare i EU ska betala reklambyråer som har producerat sådan smörja. Man får ju hoppas att inga unga tjejer ser det här.

Problemet är inte att unga tjejer inte vill forska, säger Agnes Wold -  utan att kvinnor har mycket sämre chanser att göra akademisk karriär än män. Men det är EU-kommissionens forskningsansvariga inte lika intresserade av att prata om, enligt henne. 

- Dom tycker det är roligare att ägna sig åt kampanjer som går ut på att det är tjejerna som måste ändra på sig, än att ha kampanjer att det är dom själva och deras bröder och vissa systrar som måste ändra sig och sina maktstrukturer. 

Filmen lanserades i slutet av förra veckan - men har efter den hårda kritikstormen nu dragits tillbaka. 

Michael Jennings, EU-kommissionens talesperson för forskning och vetenskap, beklagar att människor blivit upprörda, men hoppas att kritiken ska mildras när kampanjen fortsätter, där bland annat de maktstrukturer som hindrar kvinnor att göra karriär ska granskas. 

- Balansen i videon blev fel, och vi ångrar att vi gjorde människor upprörda, säger han.