Cypern söker nödlån från EU

Krisen inom eurozonen fortsätter att fördjupas. I kväll har EU:s nästa ordförandeland, Cypern, bett om akut nödhjälp från de övriga euroländerna. Och samtidigt har Greklands nya finansminister avgått, innan han ens formellt har tillträtt.

Det europeiska dramat fortsätter med allt mer dramatiska inslag. Nu i kväll meddelade Cyperns regering att de inte klarar av sina statsfinanser. Landet sökte akut nödhjälp av de övriga euroländerna.

Cypern är ett mycket litet land och deras behov av möjligen ett par miljarder euro i stöd är knappt mer än en kaffekassa i det stora sammanhanget.

Men symboliken är desto större. Cypern ska om en vecka ungefär ta över ordförandeskapet i EU från Danmark. Det ger onekligen en bild av Europas problem, att ordförandelandet är på väg i konkurs och måste räddas av andra euroländer.

Cyperns ekonomiska problem beror på att landets banksystem håller på att falla samman. Och det beror i sin tur på Cyperns nära förhållande till Europas värsta krisland: Grekland. De närmast havererade grekiska bankerna drar med sig sina cypriotiska kollegor.

Och det har blivit ännu värre under kvällen. För en knapp vecka sedan, fick vi veta, att Grekland till slut skulle få en ny regering. Regeringens första uppgift skulle bli att den här veckan börja förhandla med de övriga euroländerna om bättre villkor för sitt närmast havererade land.

Men i kväll meddelade den grekiska regeringen att den nyutsedde finansministern, den ansedde bankmannen Vassilis Rapanos, avstår från sin post redan innan han tillträtt.

Han blev sjuk i fredags, med magont och yrsel strax innan han skulle utnämnas formellt. Och nu säger läkarna att hans tillstånd är kroniskt.

Dessutom är valsegraren och premiärministern Samaras sjukskriven efter en ögonoperation. Så varken premiärministern eller finansministern kan närvara vid EU:s toppmöte i slutet av veckan, då Greklands framtid ska diskuteras.