Turkiet hotar slå tillbaka syriska kränkningar

2:10 min

Turkiet har beslutat att slå tillbaka alla former av syriska gränsöverträdelser, förklarade den turkiske premiärministern Recep Tayyip Erdogan i dag. Samtidigt fördömde Nato Syriens nedskjutning av ett turkiskt stridsplan i fredags, efter ett extrainkallat krismöte.

Turkiet ser nedskjutningen som en "medveten" och "fientlig" handling från syrisk sida, sade premiärminister Erdogan, enligt AP. Han slog också fast att alla syriska trupper som närmar sig gränsen mot Turkiet kommer att ses som ett hot.

Det var i fredags som Syrien sköt ner ett turkiskt F-4-plan som var ute på en testflygning. Planet var inne på syriskt område, och Syrien har hävdat att man sköt ner planet för att skydda sin suveränitet. Men Turkiet hävdar att planet blev nerskjutet ner när det var i internationellt luftrum.

– De Natoallierade har uttryckt sitt starka fördömande av det här totalt oacceptabla agerandet, och vi har uttryckt ett mycket starkt stöd för och solidaritet med Turkiet, sa Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen vid en presskonferens i Natohögkvarteret i Bryssel.

– Jag skulle förvänta mig att Syrien vidtar alla nödvändiga åtgärder för att undvika liknande händelser i framtiden, sa Anders Fogh Rasmussen.

Men trots att det här kan tolkas som ett förtäckt hot mot Syrien så uppger flera källor att Nato verkligen vill undvika ett krig i Syrien. Kriget skulle bli svårt att vinna, och dessutom riskera att påverka utgången av det amerikanska presidentvalet i november.