
Finansiellt toppmöte efter Cyperns nödrop
I Paris möts i kväll möts finansministrarna från eurozonens fyra största länder, Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien, för att försöka enas om förslag till lösningar på den allt djupare eurokrisen.
Mötet äger rum mot bakgrund av att Cypern i går blev det femte eurolandet som tvingades söka nödhjälp för att rädda sitt lands ekonomi.
Cypern kommer troligen att behöva bortåt 10 miljarder euro i nödlån. Det motsvarar ungefär hälften av landets BNP, alltså de totala inkomsterna under ett år. Det stora problemet är att de cypriotiska bankerna har smittats av de grekiska bankernas jätteproblem. Cypern är eurozonens tredje minsta land, och summan motsvarar ungefär en tjugondel av vad Grekland redan utlovats i nödhjälp.
Men eftersom eurozonens fjärde största land, Spanien, i går också officiellt bekräftade att landet begär nödhjälp från de övriga euroländerna, så ger det sammantaget en bild av att eurokrisen kan vara på väg att skena. Spanien begär 100 miljarder i nödhjälp för att rädda sina skakande banker.
Kvällens möte mellan finansministrarna för Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien är en förberedelse för toppmötet mellan eurozonens ledare som ska hållas under torsdag och fredag den här veckan.
Enligt ett utkast till ett förslag som nyhetsbyrån Reuters redovisar i dag, ska euroländerna knytas närmare varandra. Det vill säga, röra sig i riktning mot ett Europas förenta stater. Länderna ska ta gemensamt ta ansvar för varandras skulder genom så kallade euroobligationer. Dessutom ska eurozonen ha rätt att underkänna statsbudgetarna för enskilda medlemsländer.
Det är förslag som hittills mötts av stark oenighet bland euroländerna. Framför allt har Tysklands förbundskansler Angela Merkel ständigt sagt nej till tanken på euroobligationer. Frågan är om den accelererande krisen kommer att minska den oenigheten.
Fem av eurozonens 17 medlemsländer har alltså nu sökt nödhjälp. Förhandlingarna har inte börjat om vilka villkor som ska ställas på Spanien och Cypern i utbyte mot räddningspengar. Men Cypern förhandlar samtidigt med Ryssland om hjälp, för att slippa underställa sig eurozonens hårda villkor. Det finns starka ryska affärsintressen på Cypern, 50 000 ryssar bor i landet.
I nästa vecka tar Cypern över ordförandeskapet i EU.