Orädd politisk kabaré utmanar

"Politiska snuskbarn och deras djur" heter en kabaré som just nu spelas på TUR-teatern i Stockholm. Det är den fria teatergruppen "Hej vad det svänger i kyrkan" som har bett TUR:s husregissör Nils Poletti att regissera gruppens egna texter.

I en kabarélokal med små bord med skärmlampor, en bar och teaterrök kommer den tolv kvinna och man starka ensemblen in på scenen och sjunger sitt välkomstnummer – bleka, med sneda luggar och klädda i murriga färger som hade den tyske mellankrigskonstnären Otto Dix målat dem.

Trots att konferenciern på sätt och vis snarare verkar leda ett väckelsemöte så är referenserna till Weimar-republikens fräcka kabaréstil uppenbar. Man slår politiskt elakt åt alla håll och är också mycket frispråkig och humoristisk rent erotiskt – precis som i det depraverade Berlin när det begav sig.

Ensemblen är ung och helt orädd och vågar verkligen ge sig ut på hal is. Till en början känns det kanske lite som roliga timmen i detta pärlband av, som man säjer här, sketcher. Men efter hand i denna tre timmar långa kväll med generösa pauser, formar sig det hela till en uppfodrande mönstring av vår samtid där man vågar utmana såväl vår tids mesiga politiska satir som dess på en gång pryda och pornografiska anda.

Här dyker olika figurer upp: Barabbas Arkelsten - vardags-masochist, en väldigt medkännande medelklasskvinna får, i alla fall som hon själv uppfattar situationen, en självmordsbombare på tunnelbanan att inhibera sitt dåd, bara genom att hon ler mot honom.

Och det lyckade paret i sin vindsvåning chockar sina middagsgäster med avancerad blottning. Det finns också en serie nummer under rubriken Om människan vore ett djur, där polerad yta och civilisation bryskt möter driftsliv av alla de slag.

Människan som religiöst, politiskt och erotiskt djur alltså och det är väldigt roligt och hela tiden bara lite för mycket för den goda smaken. De politiska snuskbarnen inlemmas med andra ord mycket vackert i TUR-teaterns djärva och modiga tradition av att utforska snuskets politiska potential.

Föreställningen i Kärrtorp spelas till och med den 30 juni.